Metabolický syndrom

Něco, co by jste o metabolickém syndromu měli vědět.

Ale od začátku. Když vám začínají zdravotní problémy a je jich několik najednou, co udělá váš lékař? Oddělí je od sebe a začne je léčit odděleně. Dostanete nadváhu- pošle vás k dietologovi, a on vám začne říkat, že musíte vynechat tuky, musíte začít jíst potraviny life, nízkotučné. Pak vás pošle k internistovi s vysokým cholesterolem- a on vám napíše další dietu a dá vám léky –statiny- na snížení cholesterolu. Pošle vás k dalšímu odborníkovi, ortopédovi, protože vás začínají bolet velké klouby - jeho diagnóza zní zánět kloubů. A zase léky…. Mohl bych pokračovat, doplň si své problémy sám. Časem se z nich stanou chronické nemoci. A jednotliví specialisté vám řeknou, co by jste chtěl ve vašem věku, místo aby řekli, my to léčit neumíme. A proč? Protože následky zaměňují za příčinu. Léčí jen následek, o příčině nic neví. Neví, nebo nechtějí vědět. Již před cca 20 lety vyšla i u nás kniha, kde je vše vysvětleno. Napsal ji lékař, a přesto ji lékaři přehlížejí. To není náhoda, to není samo sebou. Radí vám o výživě, vydávají články, kde se zaobírají výživou a vydávají studie, které podporují jejich teorie a přesto nedokáží tyto nemoci vyléčit. Není to divné? Když jsou takoví odborníci! Oni sami si nedokážou přiznat, že v tomto oboru jsou nevzdělanci. A už vůbec vám neřeknou, svým pacientům, že v oblasti stravy jsou laici a že ji přehlížejí jako původce nemoci. Přitom v USA za celá léta studií na mediky, mají pouze 3 hodiny, slovy tři hodiny výuky, o stravě a vlivu stravy na naše zdraví??? Nepřiznají a nebo, to spíš, to dělají záměrně, aby si vyráběli pacienty. Možná by stačilo, aby přestali porcovat člověka na internistu, ortopeda, kardiologa a bůh ví co ještě. Stačí, aby symptomy přestali oddělovat, ale spojili je dohromady. Jenže, to by se neuživili. Dříve byla na malém městečku jedna, možná dvě ordinace lékaře. On nepotřeboval specialistu, vyzpovídal vás a zeptal se co vás ještě bolí, co nemáte v pořádku a všechny nemoci shrnul a hledal společnou příčinu? ! A teprve u vážných příznaků vás poslal ne ke specialistovi, ale do nemocnice na celkové vyšetření a na základě všech vyšetření stanovili diagnózu. Něco je špatně. Celkové vyšetření, jednu diagnózu-ano a jeden lék, nebo max. dva. Už vám dochází, proč. Jak říkají žurnalisti. Když nevíš odkud vítr fouká, sleduj tok peněz. Každý specialista vám dnes předepíše nějaký lék, lépe je když dva, tři a pak další na vedlejší účinek těchto léků. Zase chyba. Lžou vám, a přímo do očí a vy jim to věříte. Vedlejší účinek léků…co to je? Lék, když mi zvedne krevní tlak, tak hypertenze (vysoký krevní tlak) není vedlejší účinek. TO JE NEMOC VYVOLÁNA LÉKEM A ZÁMĚRNĚ. Léky na ředění krve vás odvápňují, řídnutí kostí není vedlejší účinek. ŘÍDNUTÍ KOSTÍ JE DNES PANDEMIE, JE TO NEMOC POSTIHUJÍCÍ MILIONY LIDÍ. Tak bych mohl pokračovat dále. Tak co, jsou to jen vedlejší účinky a nebo to jsou nemoci vyvolané léky? V Anglii ročně zemře na odmítavou reakci na léky cca 10 000lidí (cituji Jerome Burne Medical Jurnalis and autor z r. 2009) a porovnává to s autonehodami, při nich zemře 3 500 lidí. Píšeme o obrovském problému autonehod…asi 9 000 lidí zemře na rakovinu prostaty, a to je velký strašák, hodně se o něm píše. Proč ne také o těch 10 000 mrtvých. Konec citace. Časopisy americké lékařské asociace citují, že v USA zemře ročně na léky cca 106 000 lidí na léky předepsané lékařem, ne volně prodejné léky, správně předepsané ale na vedlejší účinky léků, které tam v letáku byly vyjmenovány. Příčina a následek. Můžeme si za to sami. Necháváme se omezovat slovy, vy tomu nerozumíte, já jsem studovaný a nebo ještě rovnou na plnou hubu. Když neposlechnete naše rady, může vás to zabít. Ještě jste od lékaře neslyšeli, třeba na zubním, že zánět zubu vás může zabít? Že zánět něčeho vás může zabít, že cholesterol vás může zabít (cholesterol je tuk, od kdy tuk zabijí). Jsou tak dobří, že dnes potkávám stále více pacientů na ulicích s chronickými (rozuměj nemoci, které neumí vyléčit) potížemi. Kolik lidí vidíte s berličkou, s chodítky, kulhající, obézních lidí ani nepočítaje. Proč vám u

zánětu neřeknou, že vznikl proto, že máte oslabenou imunitu a ona to už nezvládá. Proč vám neřeknou, musíme změnit stravu abychom zabránili zánětlivým procesům v těle a zánět se vám vyléčí sám. PROČ VÁM NEŘEKNOU, ŽE KDYŽ VRÁTÍTE ORGANISMUS DO JEHO ZDRAVÉ PODOBY NEMOCI VYMIZÍ SAMY. Jako třešínku na dortu dva příklady konkrétně. Walfarin, lék na ředění krve. Dnes tolika lidem vnucen pod hrozbou, že když ho nebudou brát …může vás to zabít. Ale co? TEN LÉK. Je to lék smrt. Při pokusech na krysách dokázali, že po třech měsících jim začaly vápenatět cévy. Dostaly se do stejné situace jako pacienti, užívající tento lék a po několika letech musí na baypas srdce. Lékař jim klidně oznámí, že mají zvápenatělé cévy, že za to může strava, JEJICH NEZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA… Proč jim tedy neřekli jak žít správně. Proč jim lžou, neřeknou, že to udělal lék?! A vrcholem je, že vám zakážou zelenou zeleninu, je kontraproduktivní. Obsahuje vitamín K, který zvyšuje srážlivost krve. Zase lež, on ji jen udržuje v normálu, jak má být. Přitom jedině vysoké dávky vitamínu K dokáže odvápnit cévy. Ne baypas, ale vitamín K by udělal to stejné. Už ani nemluvím o tom, kde se ten vápník vzal a uložil v cévách. Na stejném pokusu s krysama zjistili, že když jim dávali vysoké dávky vitamínu K, cévy se krysám časem samy odvápnily (možná proto zakazují vitamín K při podávání léku). Bez baypasu nebo jiných zákroků či amputací dokázali krysy vyléčit. Je to legrace?? Ale kdo si ji z nás dělá (můžete si sami tyto informace oveřit na internetu). Walfarin překyseluje organizmus (zkus dát kosti nebo vápenec, skořápky od vajec do octu a uvidíš, jak se rozpouští) a pak se pan doktor diví, jak to, že máte odvápnění kostí. Přitom přímo v letáku to je napsané jako ,,vedlejší účinek“ že se může bortit páteř. Lidé, kteří berou Walfarin umírají na infarkty, náhlé mozkové příhody, mají trombóny v cévách. Proč, když berou tento lék, který tomu všemu má zabránit??? Další třešínka stojící zdravotní pojištovny milióny korun a, bohužel, pacienty život. Chemoterapie. Podle lékařů lék, který nemá aspoň 30% účinek na léčbu nemoci není lék, ale jedná se o placebo efekt (samouzdravení, díky tomu, že pacient uvěřil, že je mu podávaný lék). Chemoterapie má bez slovíčkaření, že kdo nezemře do 5 let na rakovinu je vyléčen, že.., že. Statistiky udávají, že vyléčení chemoterapií se pohybuje od 2% do 4% pacientů. Ze 100 pacientů se uzdraví jen 2 až 4 pacienti. Zde už neplatí, že když lék nemá aspoň 30% úspěšnost, není lék (sami lékaři vám klidně řeknou, máte jen 17 % naději na přežití –u některých typů leukémie, na rakovinu kostí u nás zatím chemoterapie nikomu nepomohla- 100% šance na nevyléčení nemoci. TADY NEPLATÍ 30% A PLACEBOEFEKT. To je jen začátek, čti dál) Aha, zapomněl jsem na zisky, milióny. V USA dokázali mnohaletým výzkumem, že pacienti, kteří z různých, třeba náboženských důvodů, osobních a jiných, odmítli léčbu rakoviny a nechali to být, se v 25% až 30% vyléčili z této nemoci. Sami. To znamená, neléčená rakovina. Ze sto pacientů 25 až 30 přežije. Není to strašné, porovnej ty dva údaje. Kdyby je neléčili, tak 21 až 26 lidí mohlo žít. Tolik statistika. A to ještě není všechno. Tvrdí, že NEZNAJÍ PŘÍČINU RAKOVINY.

Základní příčina rakoviny byla oficiálně objevena před rokem 1923 a její objevitel za to dostal Nobelovu cenu za medicínu. V roce 1931, německý vědec Otto Heinrich Warburg (1883-1970) obdržel Nobelovu cenu za objevení základní příčiny vzniku rakoviny. MUDr. Warburg objevil, že rakovina je výsledkem nefyziologického způsobu života, kdy jíme převážně stravu, která organizmus překyseluje a svojí leností, nepohyblivostí, nedostatkem kyslíku, vytváříme kyselé prostředí. Kyselost z buněk vytlačuje kyslík a nedostatek kyslíku v buňkách zase vytváří kyselé prostředí. MUDr. Warburg řekl: „Nedostatek kyslíku a zakyselení jsou dvě strany téže mince: má-li někdo jedno, má i to druhé“. Jste-li hodně zakyselení, automaticky vašemu organizmu chybí kyslík; a když vám chybí kyslík, tak máte

zakyselený organizmus. Kyselé prostředí je prostředí bez kyslíku. „Odeberete-li zdravé buňce 35 % jejího kyslíku, dokážete z ní udělat rakovinovou buňku za pouhé dva dny“, tvrdil MUDr. Warburg. „Všechny normální buňky mají maximální potřebu kyslíku, avšak nádorové buňky mohou žít bez něj. To je pravidlo bez výjimky“. Nádorové tkáně jsou kyselé, zdravé tkáně jsou zásadité. CHEMOTERAPIE ORGANIZMUS PŘEKYSELUJE. Od roku 1957, kdy byla chemoterapie vynalezena, je to vlastně upravená bojová látka, tak od tohoto roku se procentuálně množství vyléčených lidí z rakoviny nezměnilo. Porovnejte si statistiky a uvidíte sami (ale nesmíte míchat jablka a hrušky dohromady. To, že pacienti se dožívají vyššího věku po diagnostikování rakoviny není způsobenou léčbou. Je to způsobeno lepší diagnostikou. Rakovinu vám objeví v dřívějším stádiu a proto žijete déle. Aby nádor dorostl do 1cm mnohdy roste i 10 let. A určitě dalších 10 let by trvalo, aby vás ohrozil na životě). A už tolik miliard investovali do vývoje léků na rakovinu a ještě dnes, po 60 letech ani prý nevědí, jak rakovina vzniká. Na světě existuje množství metod a léků na rakovinu- Gersnerova dieta ( již v roce 1947 byl po 3 denním vyšetřováním v senátu USA, kde byl Mudr. Gersner obviněn z toho, že používá pavědecké způsoby a škodí pacientům, zažalovalo ho sdružení amerických lékařů), po 3 dnech byl shledán nevinným a bylo prohlášeno, že poprvé v historii byl objeven lék na rakovinu????????? Vitamín B17, nachází se v jádrech meruněk a dalších. Vyšla i kniha o účincích tohoto vitamínu na pacienty s rakovinou, italský lékař léčící (asi 2,5 tisíce vyléčených pacientů) obyčejnou sodou bicarbonou-jedlá soda. Nádor je zapouzdřená plíseň v těle a soda je jeden z nejlepších léků na plísně, to na vysvětlenou. Další je možno nalézt na internetu. Metabolický syndrom také souvisí s překyselením organizmu. Od sacharidů. Slinivka produkuje hormon inzulín, který snižuje hladinu v cukru v krvi tím, že cukr nacpe do buněk. Nadbytečný cukr přemění na tuk a uloží do tukových zásob. Slinivka produkuje také glukagon, hormon, který zvyšuje hladinu cukru v krvi tím, že rozpouští tuky a mění je zpět na cukry. Mozek potřebuje mnoho energie se stálým přísunem a při minimálních výkyvech cukru v krvi. To znamená, sním-li potravinu s vysokým indexem, vyplaví se najednou do krve velké množství cukru.. Mozek bije na poplach a tělo začne produkovat nadbytek inzulínu, ten dodá cukr do buněk a zbytek uloží do tukových zásob. V tu chvíli cukr v krvi poklesne a mozek bije na polach, potřebuji energii. Jenže při inzulínové rezistenci se nemůže uvolňovat glukagon a mozek vás donutí jíst. Můžete se bránit, ale mozek vždy vyhrává. A navíc vám diktuje, co máte sníst, potravinu s vysokým glikemickým indexem. Máte nekontrolovanou touhu jíst více a více, čím více konzumujete potraviny s GI. Pak také máte vysokou hladinu inzulínu v krvi, a inzulín nedovolí rozpad tuků na cukry. Nedovolí produkci glukagonu. Slinivka buď produkuje jeden nebo druhý hormon, nejde to současně. A zde je váš přibývající tuk. Stále se mluví o nebezpečí tuků. Doporučují vám jíst odtučněné potraviny. Potraviny life jsou po odebrání tuků nevábné chuti a proto, aby se prodávaly, přidávají se sacharidy. A zde je důvod, proč po nich tloustnete. Není to z tuků v jídle, ale vy si ukládáte svůj tuk ze sacharidů. Ve skutečnosti tuky by vám pomohly váhu snížit. Jedna lež za druhou ve jménu obchodu s vaším zdravím. Změňte stravovací návyky a zhubnete. Hyperaktivita je výsledkem reakce organizmu na vysoký obsah cukru v krvi. Mozek poručí, aby se cukry zpracovaly a to udělá inzulín, protože velké množství cukru v krvi ohrožuje

mozek. Tím dojde k prudkému poklesu cukru v krvi a tělo zažívá hypoglykemii, dojde k poklesu hladiny cukru v krvi. A to opět ohrožuje mozek a proto mozek vydává příkaz k uvonění protiregulačních hormónů, aby se hladina cukru dostala do normálu. Jsou to kortizol, adrenalin, růstový hormon a další. Tyto hormony se spálí při fyzické námaze. A navíc léky na ADHD stojí za výbuchy dětí, např. když nekontrolovaně vzteky vybuchnou. Oni ty hormony neodstraňují, ty hormony v těle dětí zůstavají a je jen otázkou času, kdy míra agrese přeteče a dítě bouchne. Proto vídáme ty výbuchy agrese u dětí ve školách v USA a dnes už i u nás. Seberte jim z potravy sacharidy a přestanou být hyperaktivní. Samozřejmě se na tom podílí i aditiva v potravinách. Cukrovka- je to rezistence na inzulín. Když sníte potravinu s vysokým GI mozek vydá příkaz ke tvorbě inzulínu. V okamžiku, kdy jíte většinu jídla s vysokým GI, nadměrné množství inzulínu vyvolá zánět endotelu (výstelky cév). Tím se sníží průchodnost kapilár, zmenší se jejich průměr. Buňky vysílají signál mozku a on se snaží zvýšit přísun cukru k buňkám a vydá signál k další produkci inzulínu. Je to začarovaný kruh. Trvá-li to nějakou dobu, buňky přestanou být citlivé na inzulín, stávají se rezistentní. Studie prokázaly, že jako první se stávají rezistentní svalové buňky.. A vtom je klíč. Svalové buňky ukládají glukózu z 80 až 95% jako zásobu energie a jen 10% až 15% zůstane pro tukové buňky. Při inzulínové rezistenci ale tukové buňky ještě stále zůstavájí citlivé na inzulín a navíc mají schopnost glukózu z krve vysávat. A to je to, proč když držíte různé diety s nízkotučnou stravou přibýváte na váze. Mudr. Strand to nazval přehozená výhybka a mluví o nástupu metabolickýho syndromu. Přehozená výhybka, kdy glukoza nesměřuje do svalů, ale do tuků. A v tuto chvíli už neplatí tabulky kalorií. I kdyby jste jedli méně jídla, lidově řečeno, kalorie už nesměřují do svalů, ale do tuků, a vy budete přibývat na váze. Musíte přehodit výhybku metabolického syndromu, a pak bez diet se vám váha upraví sama. A navíc MS spouští další nemoci-svalové buňky stále hladoví a tím spustí problémy-únava, pomalý puls, nespavost… a začne se vám ukládat tuk na břiše. Samozřejmě, ukládá se u žen i na zadku a stehnech, ale tam to není nebezpečné. Tuk na břiše se chová jinak. Podle výzkumu se chová jako žláza s vnitřní sekrecí. Navíc prorůstá do vnitřních orgánů a omezuje jejich funkčnost. A začne produkovat zánětlivé látky. A tím zhoršuje již exitující záněty, pamatujete i endotelu, a vyvolává další. Navíc produkuje i ženský hormon estrogen. Ženy ho mají dost a proto jeho nadbytek může vyvolat různá onemocnění, rakovinu prsu, u mužů vznik zvětšených prsů. Navíc se spolupodílí u demence, rakoviny tlustého střeva, artritidu…Když začnou být tukové buňky rezistentní na inzulín, tuk se přestane do buňek ukládat a začne volně cirkulovat tělem. Ukládá se do jater, kosterních svalů, ledvin. Navíc tento tuk zatěžuje buňky slinivky produkující inzulín. A ještě zvýší zanícenost tepen. A..vzniká časem cukrovka. Ale tukem již máte zničené orgány. Zadržujete vodu, zničený cévní sytém a orgány. A začnete si píchat inzulín. Inzulín má za úkol snižovat hladinu cukru v těle a nadbytek přeměňují na tuky. Jelikož už mají rezistenci na inzulín, začnou se hlavně tvořit tukové buňky a zase jde váha nahoru. A ještě se zhorší zánět cév. Zde je ještě možnost cukrovku zvrátit. Slinivka ještě stále produkuje dostatek inzulínu, ale vy máte inzulínovou rezistenci. No a místo aby vám řekli, zvraťte inzulínovou rezistenci, dají vám radu, jezte více obilovin (jídlo s vysokým GI). Navíc dochází ke zvýšení KT. Při vysoké hladině inzulínu ledviny přestávají dobře fungovat a přestanou vylučovat sodík z těla. Tím se vám zvedá tlak, i když nesolíte. Navíc nevylučují vodu a tím se zase zvedá tlak. Cholesterol. Nedostatek cholesterolu může způsobit krvácení do mozku a může vést i k sebevraždám. Navíc lidé s nízkou hladinou cholesterolu mají nejvyšší úmrtnost ze všech. U žen snížená hladina cholesterolu (léky- statiny) vede ke snížení HDL cholesterolu, který chrání před ischemickými chorobami. 80% až 85% cholesterolu se vytváří v játrech a jen 15%až 20% se vytváří z tuků. Proto diety

nefungují. V játrech se cholesterol tvoří ze sacharidů, z cukrů. Další lež, nejezte tuky a snížíte cholesterol. Máme několik druhů cholesterolu, pro nás důležité jsou LDL a HDL. LDL dopravuje tuky do periferních buněk a tam si z něj buňky staví své stěny buněk (životně důležitý a špatný je jen když je ho více) a HDL sbírá v krvi a lymfě nezpracovaný, volný tuk a dopravuje je zpět do jater. Při metabolickém syndromu se děje toto. Čím máme více inzulínu v krvi, tím více se zvětšuje zánět kapilárních cév a periferní buňky začínají hladovět a nutí tělo, játra, vytvářet transportní buňky LDL a dopravovat tuky do periferních buněk. Když je tam ale nemůže dopravit pro zánět, začnou tuky volně kolovat v krvi. A najednou máme hodně tuků v krvi. Dr. R. Kraus dokázal, že když podíl sacharidů ve stravě stoupne z 20% na 65% a podíl tuků klesne, začne obrovsky narůstat množství LDL cholesterolu v krvi. To se děje u nízkotučných diet- proto jsou tyto diety neúspěšné. A nyní vstupuje do hry chlor z vody, jeden z nejsilnějších volných radikálů. LDL oxiduje vlivem volných radikálů. Změní se jeho tvar, podoba, a receptory na buňkách ho nepoznají a LDL volně koluje v těle. Bílé krvinky se snaží zánět potlačovat. Prostupují stěnou cév a zůstávají tam z důvodů pokračujícího zánětu a začínají zachytávat zoxidovaný LDL, protože je tělo vyhodnotilo jako nebezpečné, cizorodé. A když bílé krvinky umřou, tuk zůstane pod stěnou cév a vytvoří tukový plát. A proto se cévy zužují. Vlivem rezistence, zánětu a volným radikálům. Navíc cukr zvyšuje překyselení organizmu. Překyselené prostředí je živná půda pro vznik zánětů a rakovinovému bujení. Není to, že cholesterol v cévách způsobuje záněty, jak vám řekne váš lékař. Ale pro úplnost, záněty cév způsobuje i homocystein, vysoký krevní tlak a cukrovka.Volné radikály např. chlór, měď, železo, rtuť, herbicidy, pesticidy, přepálené tuky a veškeré rentgenové záření a mnohé léky. Nejsilnějším antioxidantem je vitamín C, veškeré ovoce, bobuloviny, semena, ořechy a jiné. Námi doporučovaná dávka vit. C je od r. 2009 je 100mg na den. Skutečná dávka pro zdravé tělo je při tom minimálně 45x vyšší. A to v případě, že jste zdraví, bez stresu a zánětů v těle, jinak si tuto nezbytnou dávku vynásobte 3 ( 135krát více, než udávají lékaři). Antioxidant vitamín E dokáže zabránit oxidaci LDL cholesterolu. Jedině přírodní antioxidanty mají tento účinek a působí spolu synergicky. Když maso, tak jedině se zeleninou a to v poměru 1,5 až 3x více zeleniny, než masa. MLÉKO. Mléčný cukr-laktóza. Na strávení laktózy v těle jsou zapotřebí dva enzymy – jeden je laktáza a druhý beta-galaktosidáza – enzym beta-galaktosidáza (rozklad laktózy na dílčí monosacharidy, glukózu a galaktózu). Oba mají pouze kojené děti. Pak se jejich produkce zastaví. Laktáza je enzym, který katalyzuje štěpení mléčného cukru - laktózu na jednoduché sacharidy. Nejvyšší produkce laktázy je v kojeneckém věku člověka. Potom přirozeně klesá. Nedostatečná tvorba enzymu laktázy je asociována s pojmem intolerance laktózy, neboli nesnášenlivosti mléčného cukru. Galalaktóza se štěpí pomocí enzymu beta-galaktosidáza. Jenže produkce tohoto enzymu se vypíná všem. Proto se galalaktóza ukládá v těle všude, kde to jde. Projevuje se to jako zahlenění. Mléčná bílkovina – kasein, psáno také kazeín, je hlavní protein v savčím mléce. V kravském mléce obvykle tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin. Na strávení této bílkoviny potřebujeme enzym –chinolin. Jenže ten máme pouze v kojeneckém věku. Po kojení se tvorba chinosinu vypne. Kasein má peptidový řetězec složení ze 17 aminokyselin a je bezmála totožný s řetězcem aminokyselin na beta- buňkách slinivky. Kasein jen natrávíme. Tělo kousky kaseinu vyhodnotí buď jako nebezpečný patogen, a nebo antigen. A začne produkovat protilátky a to je základ pro alergie… Bohužel zaútočí také na beta-buňky, které mají podobný řetězec aminokyselin. A u dětí jsme vypěstovali cukrovku 1 typu a nebo základy pro její pozdější výskyt. V zemích, kde se kravské mléko nepije, pomalu neznají cukrovku 1 typu. Proč asi?

Mléko nás odvápňuje. Z mléka si dokážeme vzít jen 25% vápníku, které obsahuje. Ale co víc, mléko nás překyseluje. A naše tělo, aby se zneutralizovala kyselost, si bere na pomoc vápník, ale v daleko vetší míře, než nám dodalo samo mléko. A bere si to hlavně z kostí. A proto nás odvápňuje. Lékařům není vůbec divné, že všude tam, kde se zvyšuje konzumace mléka se zvyšuje i osteoporóza? Základní příčina rakoviny byla oficiálně objevena před rokem 1923 a její objevitel za to dostal Nobelovu cenu za medicínu. V roce 1931, německý vědec Otto Heinrich Warburg (1883-1970) obdržel Nobelovu cenu za objevení základní příčiny vzniku rakoviny (citace wikipedie ). Mléko překyseluje a proto se v některých nezávislých studiích uvádí mléko na prvním místě jako rakovinotvorné. Víte, že mnoho nemocí se přenáší i mlékem? Např. tubera, spalničky, vzteklina… a z mé vlastní rodiny to byl přenos boreliózy kozím mlékem.